Sorun yok çünkü hepimiz aynıyız. Hepimiz topluluk önünde konuşmaktan, mikrofonu elimize almaktan, bize çevrilmiş kameraya bakmaktan, protokol önünde cümleye başlamaktan korkuyoruz.

Peki neden heyecanlanıyoruz?

Heyecanımızı nasıl yeneceğiz? Konuşma günü gelmeden önce nasıl bir hazırlık yapmalıyız? Konuşma yapacağımız insanları tanımıyorsak ne yapmalıyız? Topluluk önünde konuşma korkusunu nasıl yeneceğiz? Ne tür çalışmalarla topluluk önü konuşmalarına alışırız? Sesin şiddeti ve yüksekliğini nasıl ayarlarız? Ses tonumuz konuya ve topluluğa göre değişir mi? Konuşurken sesi yükseltip alçaltmak dikkati toplamak için gerekli mi? Örnekleme yaparak konuşmak dikkat çeker mi? Konuşurken es vermek işe yarar mı? Konuşmayı esprilerle süslemek gerekli mi? Doğaçlama nedir? Hangi durumlarda kullanılır? Konuşmaya iyi hazırlanılmış olsa bile doğaçlama gerekebilir mi?

İşte her sayımızda bu soruların cevabını birlikte bulacak, kendimizi daha yakından tanıyacak, zamanla heyecanımızı yenecek, bir süre sonra gösterdiğimiz gelişmeye biz bile şaşıracağız.

Hazırsanız başlıyoruz.

Öncelikle topluluk önünde yapacağımız konuşmaya nasıl hazırlanacağız?
Günlük hayattan biliyoruz ki bir konuya ne kadar hakimsek konuşurken o kadar rahat bilgi paylaşırız. Çünkü konu ile ilgili gelebilecek sorulara ya da tepkilere karşı verebilecek cevabımız mutlaka vardır.

İşte bu sebeple öncelikle konuşmamızın içeriği ile ilgili bilgi sahibi olmak zorundayız. Eğer ilgi alanımız olan bir konu üzerindeysek dinleyiciye karşı bir sıfır öndeyiz demektir. Ama yeni bir konu ise çeşitli kaynaklara başvurmak durumundayız. Bu kaynaklar röportajlar, gözlemler, farklı deneyimler, kitaplar olabilir.

Konuşmamızı kime yapacağımız da en az konuşmamız kadar önemli. Konuşmayı yapacağımız kişiler kimler, nelerden hoşlanırlar, sunum yapılacak mekan nasıl bir yerdir? Bunlar konuşmamız anında salona hakim olabilmemiz için işimizi kolaylaştıracak hususlardır.

Yine sunum anında kullanılacak teknik cihazlar hakkında bilgi sahibi olmak konuşma anında acemilik yaşamamak için gereklidir.

Ve tabii ki prova. Konuşmanızı ne kadar çok tekrarlarsanız kendinizde ses tonunuzdaki değişiklikten yani tonlama başarısından metine hakim olmaya kadar pek çok değişikliği gözlemleyebilirsiniz.

Konuşmada başlangıç cümleniz çok önemli. Titremeyen bir ses ve dikkat çekici bir cümle ile yolu yarıladınız bile.

Unutmayın karşınızdaki kişiler de sizin olduğunuz yere geçtiklerinde aynı şeyleri hissediyor. Ve de her gün ısrarla su içiyorsunuz ama acaba su içerken başıma bir şey gelecek mi diye hiç heyecanlanmıyorsunuz. Öyle değil mi?

Küçük sırlarımızı paylaşmak için sizler de bize katılabilirsiniz.